Az ODFIE és a KöDFIE rövid története és jelene

Az ODFIE és a KöDFIE rövid története és jelene

Az ODFIE 1900-ban alakult meg, Dávid Ferenc Egylet Ifjúsági Köre néven. A szervezeti forma kiépítése az első világháború után indult meg, az ifjúsági egyletek egyre több egyházközségben való megalakulásával. Az 1928 és 1947 között megtartott tizennégy országos ifjúsági konferencia, az ifjúsági napok, az egyházközségi egyletek végiglátogatása a vezetőség részéről, a két egyleti lap: az Ifjúság 1928-ban valamint a Kévekötés 1929–1936 között erőteljes és fejlett működésről tanúskodnak. Az ifjúság támogatását olyan emberek tartották szükségesnek, mint Ferencz József, Boros György, Gál Kelemen, Borbély István, Varga Béla, élére pedig az erdélyi Unitárius Egyház, illetve magyar közélet elöljárói álltak: Balázs Ferenc, Mikó Imre, Szent-Iványi Sándor, Kővári Jakab, Kelemen Lajos, Szabó Samu, Lőrinczi László és Erdő János. A szervezet életét derékban törte ketté a második világháború és az azt követő válságidőszak: 1948-ban az államhatóság tiltása következtében minden szervezeti életnek meg kellett szűnnie.

Az 1991-es újraalakulás és az azt követő évek útkeresése után 1995-ben indult meg az átfogó szervezeti keret és a helyi egyletek működésének erőteljes kifejlesztése. Az 1996-ban önálló jogi személyiséget szerzett ODFIE-nek ma több mint 60 egyházközségi egyletben közel 2000 nyilvántartott tagja van. (forrás: www.odfie.hu)

A kökösi DFIE (KöDFIE) jelenleg 12-15 stabil tagot számlál. Életkorunk 13 és 21 év között mozog. Rendszeres találkozásainkon a lelkész vezetésével egy-egy előre meghatározott témát boncolgatunk, etikai kérdésekről beszélünk, filmet nézünk, játszunk, énekelünk, gitározunk,  egyszerűen jól érezzük magunkat. Ünnepek alkalmával műsorokat adunk elő, amellyel megajándékozzuk kicsiny, de annál lelkesebb gyülekezetünket.

Minden év karácsonyán elmegyünk kántálni egyletes társaink családjaihoz, valamint a farsangi időszakban megszervezzük a farsangi felvonulást és bált. Rendszeresen részt veszünk az ODFIE központi rendezvényein, immár harmadik éve dobogós helyet szereztünk a Színjátszó találkozón. Idén harmadik alkalommal sikerült megszerveznünk az “ÉNKICSIKEVAGYOK”-napok elnevezésű vakációs bibliahetet, helyi gyerektábort, ahol a központi egyletből érkezett táborvezetők, illetve a lelkészi család mellett tevékenykedtünk egy teljes héten keresztül reggeltől-esitg.

Idén a legkiemelkedőbb és számunkra legfontosabb  tevékenységünk közé tartozik a bölöni árvízkárosultakon való segítségnyújtás. A lelkészünk kérésére nyolc személyt sikerült mozgósítani és egy szombati nap elmentünk segíteni egy bölöni családnak udvart takarítani a borzalmas árvíz után. Örülünk, hogy találkozásaink, tevékenységeink meghozták a várva-várt gyümölcsöt, kérjük a mindenható Isten segítségét további feladataink elvégzéséhez.

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

Keresés

Gondolatébresztő