Zsellérház

Zsellérház(i) történet

A Kökös központját Sepsiszentgyörgy felől megközelítők  elhaladnak a címben jelzett épület előtt és nagy a valószínűsége hogy nem marad észrevétlenűl. Ennek több okát is felsorolhatnám, de elég ha kijelentem, hogy szemetszúró állapotban van a falu lakói számára is, habár nem egy legújabbkori "aedificiumról" van szó.
Miután remélhetőleg kellőképpen felkeltettem az érdeklődésüket a cikk tárgyát illetően, következzenek a megközelítések.
1.§  Kihasználva a szójáték nyújtotta lehetőségeket rögvest a térbeli megközelíthetőségével kezdem. Az unitárius papilak, az újonnan épült közösségi ház, valamint az unitárius középkori templom által behatárolt háromszögben fekszik, a falu betonozott fő utcája mellett. A betonozás csak abból a szempontból lényeges ez esetben, hogy a járásszint emelkedésével az egyébként tekintélyes méretű zsellérházra az úton közlekedő szinte letekinthet.
2.§ Az időbeliség szempontja biztosítja a zsellérház fontosságát, mivel a falu legrégibb lakóházáról van szó. A Serestereknek - a falu nagybirtokos családjának - a birtokán levő háromosztatú melléképület ismert és emlegetett a faluban zsellérházként. A család korabeli vagyoni helyzetének jellemzéséhez nyújthat támpontot, hogy az egyébként szerény, melléképületi státussal rendelkező lakóház is igen tekintélyes méretű (17,55x6m) és jó minőségű anyagból (tégla, kő) készült. A Drd. Bordi Zsigmond Lóránd, a Székely Nemzeti Múzeum régésze által vezetett ásatások alkalmával megállapíttatott a lakóház építésének valószínű időpontja. A padlószintek rétegződése, valamint a talált régészeti anyag alapján az építése a lakóháznak valamikor a 18. század végén, vagy a 19. század elején történt. Az államosítás után a falu rászoruló családai bérelték a községi tanácstól.

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Keresés

Gondolatébresztő